Portretten

Welk gras is groener?Welk gras is groener?

Persoonlijke verhalen van gepromoveerden over hun loopbanen binnen en buiten de wetenschap

Tien portretten van gepromoveerden die werken buiten de wetenschap & drie persoonlijke verhalen van werkgevers.

Aandacht voor transferable skills en aanbevelingen voor promovendi/gepromoveerden, universiteiten en buitenwetenschappelijke werkgevers.

februari 2017

Dr. Inge van der Weijden CWTS, Universiteit Leiden
Evan de Gelder BSc CWTS, Universiteit Leiden
Dr. Christine Teelken VU Organisatiewetenschappen
Dr. Marian Thunnissen Fontys Hogescholen

Recensies (volledige recensies in publicatie)

“Verrassend herkenbaar.”
Daphne Truijens & Lieke Kools van SMO Promovendi

“Ik raad het iedereen aan om te lezen.”
Ilse Schenk, EURAXESS national coordinator The Netherlands

“De portretten zijn een waardevolle bron voor promovendi en universiteiten als werkgever.”
Ramona van der Linden, beleidsmedewerker HR bij Tilburg University

“Verplichte leesstof voor de huidige promovendi en de leidinggevenden van de promotieopleidingen die hen beter willen voorbereiden op de buiten-universitaire arbeidsmarkt.”
Hans Sonneveld, directeur Nederlands Expertisecentrum Promotieopleiding

Download pdf

Voorwoord

Het aantal mensen dat promoveert aan een Nederlandse universiteit is sinds 2000 verdubbeld. Voor 68% van deze gepromoveerden is er (soms na tijdelijke contracten) uiteindelijk geen plek op een Nederlandse of buitenlandse universiteit. Zij vervolgen hun loopbaan buiten de universiteit. Tot nu toe is er weinig zicht op hoe de vervolgloopbanen van gepromoveerden verlopen.

Om deze reden hebben wij onderzoek gedaan naar hun diverse vervolgloopbanen. Uit dit onderzoek presenteren wij hierbij 10 persoonlijke verhalen van gepromoveerden over hun loopbanen binnen en buiten de wetenschap. Zij blikken terug op hun academische loopbaan en hun overstap en delen hun ervaringen en tevredenheid met hun werk buiten de wetenschap. Hierin besteden ze aandacht aan uitdagingen en transferable skills – op de universiteit opgedane vaardigheden die ook daarbuiten bruikbaar zijn. De 10 portretten worden gecomplementeerd door 3 persoonlijke verhalen van werkgevers over hun ervaringen met gepromoveerden op de werkvloer. Deze 13 unieke portretten zijn geselecteerd uit 39 interviewrespondenten en voorafgaand aan publicatie goedgekeurd door de betreffende respondenten.

Uit deze persoonlijke verhalen vloeien aanbevelingen voort voor drie groepen. Allereerst krijgen promovendi en gepromoveerden advies over hun loopbaan. Ten tweede vormen deze portretten een spiegel voor de universiteiten: hoe kunnen zij zich verbeteren als werkgever voor promovendi? Bovendien krijgen (potentiële) buitenwetenschappelijke werkgevers een indruk van de toegevoegde waarde en valkuilen van gepromoveerden en advies over hoe zij hun transferable skills kunnen benutten.

Door hun persoonlijke karakter zijn de portretten niet alomvattend of representatief voor alle gepromoveerden. Het zijn stuk voor stuk individuele getuigenissen die samen een indruk geven van de rijke diversiteit aan carrièremogelijkheden buiten de wetenschap. We zijn de respondenten dankbaar voor hun bereidheid om mee te werken aan deze publicatie om jonge onderzoekers en werkgevers te inspireren.

Citeren

Van der Weijden, I.C.M., De Gelder, E.J., Teelken, C., & Thunnissen, M. (2017). Welk gras is groener? Persoonlijke verhalen van gepromoveerden over hun loopbanen binnen en buiten de wetenschap. phdcentre.eu/nl/praktijk/portretten.html

Twee PhD-vragen beantwoord door 74 betrokkenen

Op 24 maart 2017 organiseerden de auteurs een Inspiratiebijeenkomst op de VU, waar 74 betrokkenen antwoorden gaven op de cruciale vragen voor PhD’s: ‘Hoe kunnen PhD’s hun carrièremogelijkheden verkennen en praktijkervaring opdoen buiten de wetenschap?’ In dit artikel verwerkten we de suggesties van de vertegenwoordigde 11 universiteiten, NWO, VSNU, PNN, AcademicTransfer, werkgevers, ondernemers en andere organisaties. U ziet daar ook de videoreactie van VU-rector Vinod Subramaniam.

Contact

e.de.gelder@cwts.leidenuniv.nl