Workshop Ondersteuning Buitenpromovendi

Het Expertise Centrum voor de Promotie Opleiding en het Dual PhD Centre van de Universiteit Leiden organiseren op vrijdagmiddag 12 oktober 2018 een workshop over Buitenpromovendi.

Achtergrond

We kennen in Nederland een grote groep promovendi die niet in dienst zijn van de universiteit maar wel werken aan een promotieonderzoek. Hoewel de opbrengst voor de universiteit hetzelfde is, krijgen deze buitenpromovendi vaak weinig aandacht en ondersteuning. Vaak vormen de begeleiders de enige connectie met de universiteit en staan ze beperkt of niet op de radar van graduate schools. Terwijl graduate schools ook voor buitenpromovendi meerwaarde kunnen hebben.

Voorbeelden van buitenpromovendi zijn: (1) personen die (naast hun baan) volledig in hun eigen tijd aan een promotie werken; (2) personen die een beperkte hoeveelheid tijd krijgen, bijvoorbeeld 1 dag per week, om in de baas zijn/haar tijd aan de promotie te werken; (3) gepensioneerden die aan een promotie werken.

Workshop

In deze interactieve workshop besteden we aandacht aan de vraag hoe universiteiten buitenpromovendi optimaal kunnen ondersteunen in hun promotietraject. Deelnemers krijgen een beeld van de diverse programma’s die universiteiten en andere organisaties in Nederland hebben ontwikkeld voor buitenpromovendi. We rapporteren uitkomsten van onderzoek naar buitenpromovendi. En buitenpromovendi delen zelf hun ervaringen.

Programma

Dagvoorzitter: Hans Sonneveld

Opening – door Johannes Magliano-Tromp (directeur Dual PhD Centre)

De ondersteuning van buitenpromovendi – door Pieter Slaman (Dual PhD Centre)

Ervaringen van buitenpromovendi – met o.a. Jos de Jong & Anita van der Hulst

Onderzoek naar buitenpromovendi – door Inge van der Weijden (CWTS)

Bestaande programma’s voor buitenpromovendi – Break out sessies
– Kerstin van Tiggelen, Expertise Centrum Buitenpromovendi
– Patty Leijten, Research Institute Child Development and Education, UvA
– Menno Fenger, Nederlandse School voor Openbaar Bestuur (NSOB)
– Heleen van Luijn, Nederlands Instituut voor Onderzoek en Promotiebegeleiding

Promoverende werknemers: meerwaarde? – Panel met werkgevers
– Peter Edelman, Berenschot
– Daniël Meijer, Gemeente Leiden
– Caroline Hamm, Ministerie van Defensie